Terug

  • 90 dagen bedenktermijn!
  • Zeer ruim assortiment, direct uit voorraad
  • 2 jaar Garantie!

Waar moet je op letten wanneer je zwenkwielen gaat kopen?

Waar moet je op letten wanneer je zwenkwielen gaat kopen?

Het is belangrijk het juiste zwenkwiel voor de juiste toepassing te gebruiken. In onze webshop kun je terecht voor allerlei soorten wielen. Zwenkwielen en bokwielen voor plateauwagens en karren, meubelwielen en apparatenwielen, maar ook vintage retro design wielen vind je hier. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten wanneer je wieltjes aan gaat schaffen? Er zijn wel heel veel verschillende soorten. Gelukkig weten wij alles over wielen en helpen we je er graag bij. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je op moet letten wanneer je wieltjes gaat kopen, en weet je dus ook meteen welke je nodig hebt.

In onze webshop kun je terecht voor allerlei soorten wielen. Zwenkwielen en bokwielen voor plateauwagens en karren, meubelwielen en apparatenwielen, maar ook vintage retro design wielen vind je hier. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten wanneer je wieltjes aan gaat schaffen? Er zijn wel heel veel verschillende soorten. Gelukkig weten wij alles over wielen en helpen we je er graag bij. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je op moet letten wanneer je wieltjes gaat kopen, en weet je dus ook meteen welke je nodig hebt.

Bokwielen of zwenkwielen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je bokwielen of zwenkwielen nodig hebt. Dit maakt namelijk een groot verschil. We leggen het je uit.

Wat is het verschil tussen een zwenkwiel en een bokwiel?

Om te weten wat het verschil is tussen een zwenkwiel en een bokwiel, moet je natuurlijk eerst weten wat het precies inhoudt. Een bokwiel is een vaststaand wiel waarbij de gaffel niet meedraait in de richting. Ze kunnen dus enkel vooruit of achteruit rijden. Daar zit dan ook meteen het verschil met een zwenkwiel, wat horizontaal 360 graden kan draaien, om een vaste bevestiging heen.

Wanneer kies je voor zwenkwielen en wanneer voor bokwielen?

Wil je graag gemakkelijk recht kunnen rijden of juist gemakkelijk kunnen manoeuvreren? Dat is een belangrijke vraag wanneer je een keuze moet maken tussen zwenkwielen en bokwielen. Je kunt deze twee soorten ook combineren. Zo kun je bijvoorbeeld 2 bokwielen combineren met 2 zwenkwielen. Zo kun je gemakkelijk recht rijden en de kar in je eentje besturen. Het is dan wel goed om te weten dat de draaicirkel dan iets groter is, net als bij een auto. Kies je voor 4 zwenkwielen, dan kun je heel goed manoeuvreren en heb je een korte draaicirkel waardoor karren apparaten en meubels goed in een hoek geplaatst kunnen worden. Het kan dan wel zo zijn dat je een “winkelwagen-effect” krijgt en dat je het object soms met zijn tweeën moet verplaatsen om het recht te houden.

De grootte en hardheid van het wiel

Nu je weet of je een bokwiel of zwenkwiel nodig hebt, kun je gaan kijken naar de grootte.

Hoe groter het wiel, hoe gemakkelijker het wiel rijdt. ( Rijd je voornamelijk over een harde ondergrond zonder drempels, dan kun je kiezen voor een hard wiel. Een hard wiel op een vlakke, harde ondergrond rolt namelijk het best. Heb je veel drempels of rijd je buiten, dan kun je beter een zachter wiel kiezen.

Het maximale gewicht dat het wiel aankan

Wat wordt het totale gewicht waarmee je die wielen gaat belasten en hoe is dit verdeeld over het aantal zwenkwielen? Het is vaak het beste om de totale belasting te delen door drie in plaats door vier. De last is namelijk vaak niet evenredig verdeeld en soms loopt er één wiel vrij van de vloer.

Waarvoor ga je het wiel gebruiken?

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten waar je het wiel voor gebruiken. Voor iedere toepassing is er namelijk weer een ander wiel. Wil je de wielen voor binnen gebruiken, bijvoorbeeld voor onder meubels? Dan kun je kiezen voor wielen die geen strepen op de ondergrond afgeven of wielen die geen rubbergeur afgeven. Ook is het dan heel mooi om voor onze vintage wielen te kiezen, zodat je je meubels een antieke look kan geven. Deze wieltjes zijn ook makkelijk te blokkeren, zodat je meubels niet wegrijden.

Wil je graag zwenkwielen onder je eetkamer stoelen? Dan kun je kiezen voor speciale zwenkwieltjes die 40 kg per wieltje kunnen dragen, tot zwaarlastwielen die tot 3.000 kg per stuk kunnen dragen.

Hoe wil je het wiel monteren?

Dan is er nog de keuze in montage. Het materiaal waarop je het wiel gaat monteren, bepaalt op welke manier het gemonteerd moet worden en dus wat voor wieltje je nodig hebt.

  • Moet het wiel op hout gemonteerd worden, dan kies je voor montage met houtdraadbouten of slotbouten, wat toegepast kan worden op wielen met een topplaat voorzien van 4 gaten of een met een centrale bevestiging, één gat dus.
  • Moet het wiel op staal gemonteerd worden, dan kies je voor slotbouten, zeskantbouten of inbusbouten. Het is ook mogelijk om middels expanders de wielen in een stalen buis of steigerpijp te monteren.
  • Al onze zwenkwielen kunnen daarnaast worden bevestigd in een draadgat M8, M10, M12 of M16. Dit is mogelijk bij al onze wielen met een draadstift of de wielen met één centraal gat. Met een inbusbout van de juiste draad en lengte kan deze heel simpel van onderuit erdoor gestoken worden.

Advies voor de juiste wielen

We willen natuurlijk graag dat je de juiste wielen aanschaft! Heb je nog vragen of advies nodig dan kun je ons bellen, mailen WhatsAppen of vragen stellen via de helpdesk. Je krijgt dan vrijwel direct de juiste deskundige persoon aan de lijn, of het juiste advies.

 

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »