Terug

Het gebruik van PU wielen

  • Friday 13 / 12 / 2019 0
Het gebruik van PU wielen

Bij het verplaatsen van zwaardere machines, apparaten of andere objecten, is het slim om wielen te gebruiken. Bij Wielenoutlet kunt u terecht voor een groot aantal verschillende wielen, waaronder PU wielen. Juist deze PU wielen zijn ontzettend geschikt voor het verplaatsen van zwaardere objecten. Bij Wielenoutlet weten we alles over PU wielen, waar ze het best voor kunnen worden gebruikt, wat de voordelen ervan zijn, en wat het verschil is tussen PU en rubberen wielen. We vertellen u graag alles over PU wielen, zodat u de beste keuze kunt maken.

Wat zijn PU wielen?

PU wielen zijn wielen gemaakt van polyurethaan. Polyurethaan is een kunststof materiaal en behoort tot de polymeren. Het is een ontzettend veelzijdig materiaal, en het kent dan ook vele toepassingen. We komen polyurethaan vaak tegen in ons dagelijks leven, bijvoorbeeld in vloeren, matrassen en auto onderdelen. Maar polyurethaan is dus ook een heel geschikt materiaal voor wielen. Dit komt doordat polyurethaan de mechanische eigenschappen van kunststof combineert met de elasticiteit van rubber. PU wielen zijn dus heel sterk, maar tegelijkertijd ook heel buigzaam.

Waarom zijn PU wielen zo geschikt?

PU wielen zijn heel geschikt als wielen voor alle toepassingen waar zwaardere draagvermogens gewenst zijn. Dit komt doordat ze een grote draagkracht hebben en bovendien slijtvast en scheurvast zijn. Het is dus een ideaal materiaal om te gebruiken voor zwaarlastwielen en aandrijfwielen. Daarnaast zijn PU wielen elastisch, wat een groot aantal voordelen biedt. Zo zijn PU wielen zeer buigzaam en slijtbestendig. Ook hebben PU wielen uitstekende geluidsreducerende eigenschappen en laten ze geen strepen achter op de grond. Tot slot zijn PU wielen bestand tegen agressieve middelen zoals benzine en olie, en ze kunnen tegen diverse weersomstandigheden, zoals zonlicht en de ozon. 

Het verschil tussen PU en rubberen wielen

Misschien vraagt u zich af wat dan de voordelen precies zijn van PU wielen ten opzichte van rubberen wielen. Rubberen wielen zijn minder slijtvast en scheurvast dan PU wielen. Bovendien hebben PU wielen een bewezen hoger draagvermogen dan rubberen wielen. Hierdoor zijn PU wielen extra geschikt voor toepassingen waarbij zwaardere draagvermogens gewenst zijn.

Harde of zachte PU wielen?

Er bestaan zowel harde als zachte PU wielen. Om de geluidsreducerende eigenschap van PU wielen optimaal te kunnen benutten, is het belangrijk dat u voor de juiste wielen kiest. Afhankelijk van de werkomgeving kunt u kiezen voor harde of zachte PU wielen. Heeft u bijvoorbeeld een harde, gietijzeren of metalen ondergrond? Dan kunt u het beste kiezen voor zachte PU wielen. Deze zorgen namelijk voor een betere geluidsreductie en trillingsdemping.

Welke PU wielen zijn geschikt?

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen PU zwenk- en bokwielen. De keuze voor zwenk- of bokwielen is erg belangrijk, omdat u uw objecten goed moet kunnen verplaatsen. Moet u vooral recht vooruit rijden? Dan kunt u het beste kiezen voor een combinatie van 2 bokwielen en 2 zwenkwielen. Hierbij heeft u wel een iets grotere draaicirkel, zoals bij een auto. Als u juist veel moet manoeuvreren, kunt u beter kiezen voor 4 zwenkwielen. De draaicirkel is dan kleiner, waardoor u objecten goed in hoeken kunt plaatsen. Wel is het soms nodig om het object met 2 personen te verplaatsen om het netjes recht te houden.

Draagkracht van PU wielen

PU wielen hebben een grote draagkracht, en zijn dus erg geschikt voor zwaardere objecten. PU wielen worden dan ook veel gebruikt in de intralogistiek, bij stapelaars, magazijnwagens, transportsystemen en in de machinebouw. Afhankelijk van het object wat u gaat verplaatsen, is een verschillend draagvermogen nodig. Zo zijn er PU wielen die geschikt zijn voor draagvermogens tot 300 kilogram, maar er zijn ook PU wielen met een draagkracht tot wel 1000 kilogram. Houd dus altijd goed in de gaten hoe zwaar het object is dat u gaat verplaatsen. Deel hierbij het totale gewicht door 3 en niet door 4, omdat het object bij het verplaatsen op een ongelijke ondergrond soms maar op 3 wielen staat. Zo voorkomt u een te groot gewicht op de wielen, waardoor ze overbelast kunnen raken.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WielenOutlet B.V. 4.79 / 5 - 3648 Reviews @ Trusted Shops