Terug

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zwenkwielen?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zwenkwielen?

Ruime keus aan zwenkwielen in onze shop, van kleine stoelwieltjes tot zwaarlast zwenkwielen draagkracht tot 3.000 kg. Belangrijk is het juiste zwenkwiel. Advies over de zwenkwielen vindt u hier. U kunt ons ook bellen wanneer u vragen heeft.

Waar moet je op letten wanneer je zwenkwielen gaat aanschaffen?

In onze webshop kun je terecht voor allerlei soorten wielen. Zwenkwielen en bokwielen voor plateauwagens en karren, meubelwielen en apparatenwielen, maar ook vintage retro design wielen vind je hier. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten wanneer je zwenkwielen aan gaat schaffen? Er zijn wel heel veel verschillende soorten. Gelukkig weten wij alles over wielen en helpen we je er graag bij. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je op moet letten wanneer je zwenkwielen gaat kopen, en weet je dus ook meteen welke je nodig hebt.

Zwenkwielen of bokwielen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je zwenkwielen of bokwielen nodig hebt. Dit maakt namelijk een groot verschil. We leggen het je uit.

Wat is het verschil tussen een zwenkwiel en een bokwiel?

Om te weten wat het verschil is tussen een zwenkwiel en een bokwiel, moet je natuurlijk eerst weten wat het precies inhoudt. Een bokwiel is een vaststaand wiel waarbij de gaffel niet meedraait in de richting. Ze kunnen dus enkel vooruit of achteruit rijden. Daar zit dan ook meteen het verschil met een zwenkwiel, wat horizontaal 360 graden kan draaien, om een vaste bevestiging heen.

Wanneer kies je voor zwenkwielen en wanneer voor bokwielen?

Wil je graag gemakkelijk recht kunnen rijden of juist gemakkelijk kunnen manoeuvreren? Dat is een belangrijke vraag wanneer je een keuze moet maken tussen zwenkwielen en bokwielen. Je kunt deze twee soorten ook combineren. Zo kun je bijvoorbeeld 2 bokwielen combineren met 2 zwenkwielen. Zo kun je gemakkelijk recht rijden en de kar in je eentje besturen. Het is dan wel goed om te weten dat de draaicirkel dan iets groter is, net als bij een auto. Kies je voor 4 zwenkwielen, dan kun je heel goed manoeuvreren en heb je een korte draaicirkel waardoor karren apparaten en meubels goed in een hoek geplaatst kunnen worden. Het kan dan wel zo zijn dat je een “winkelwagen-effect” krijgt en dat je het object soms met zijn tweeën moet verplaatsen om het recht te houden.

De grootte en hardheid van het wiel

Nu je weet wanneer je een zwenkwiel nodig hebt, kun je gaan kijken naar de grootte.

Hoe groter het wiel, hoe gemakkelijker het wiel rijdt. Rijd je voornamelijk over een harde ondergrond zonder drempels, dan kun je kiezen voor een hard wiel. Een hard wiel op een vlakke, harde ondergrond rolt namelijk het best. Heb je veel drempels of rijd je buiten, dan kun je beter een zachter wiel kiezen.

Het maximale gewicht dat het wiel aankan

Wat wordt het totale gewicht waarmee je die wielen gaat belasten en hoe is dit verdeeld over het aantal zwenkwielen? Het is vaak het beste om de totale belasting te delen door drie in plaats door vier. De last is namelijk vaak niet evenredig verdeeld en soms loopt er één wiel vrij van de vloer.

 

Waarvoor ga je het wiel gebruiken?

Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten waar je het wiel voor gebruiken. Voor iedere toepassing is er namelijk weer een ander wiel. Wil je de zwenkwielen voor binnen gebruiken, bijvoorbeeld voor onder meubels? Dan kun je kiezen voor zwenkwielen die geen strepen op de ondergrond afgeven of zwenkwielen die geen rubbergeur afgeven. Ook is het dan heel mooi om voor onze vintage wielen te kiezen, zodat je je meubels een antieke look kan geven.

 

Wil je graag zwenkwielen onder je eetkamer stoelen of voor een zware last? Dan kun je kiezen voor speciale zwenkwieltjes die 40 kg per wieltje kunnen dragen, tot zwaarlast zwenkwielen die tot 3.000 kg per stuk kunnen dragen.

Hoe wil je het wiel monteren?

Dan is er nog de keuze in montage. Het materiaal waarop je het zwenkwiel gaat monteren, bepaalt op welke manier het gemonteerd moet worden en dus wat voor zwenkwieltje je nodig hebt.

 • Moet het zwenkwiel op hout gemonteerd worden, dan kies je voor montage met houtdraadbouten of slotbouten, wat toegepast kan worden op wielen met een topplaat voorzien van 4 gaten of een met een centrale bevestiging, één gat dus.
 • Moet het wiel op staal gemonteerd worden, dan kies je voor slotbouten, zeskantbouten of inbusbouten. Het is ook mogelijk om middels expanders de wielen in een stalen buis of steigerpijp te monteren.
 • Al onze zwenkwielen kunnen daarnaast worden bevestigd in een draadgat M8, M10, M12. Dit is mogelijk bij al onze zwenkwielen met een draadstift of de wielen met één centraal gat. Met een inbusbout van de juiste draad en lengte kan deze heel simpel van onderuit erdoor gestoken worden.

Advies voor de juiste wielen

We willen natuurlijk graag dat je de juiste zwenkwielen aanschaft! Heb je nog vragen of advies nodig dan kun je ons bellen, mailen WhatsAppen of vragen stellen via de helpdesk. Je krijgt dan vrijwel direct de juiste deskundige persoon aan de lijn en het juiste advies.

Reacties

 • Placeholder

  Marga Spiering

  Thursday 01 / 08 / 2019 @ 09:30

  Dank voor je reactie op ons blog.

  Een plaatbevestiging met 4 boutgaten is altijd het beste, echter dat kan niet altijd omdat (te grote) platen buiten de poot steken.
  Dan zijn inderdaad wielen met centraal gat bevestiging een goede oplossing.

  Het beste is om deze vast te zetten met een behoorlijk lange houtdraadbout, afhankelijk van de hardheid van het hout is soms een kleiner gat dan de bout voorboren noodzakelijk.
  Afhankelijk van het type zwenkwiel, moet soms het wiel even uit de behuizing gehaald worden om de bout te kunnen laten passeren.

  Andere optie is om te werken met een Rampamoer, (zie internet afbeeldingen).

  Succes en met vriendelijke groet,
  Team WielenOutlet

 • Placeholder

  Dennis Finke

  Thursday 01 / 08 / 2019 @ 12:04

  Goedendag, ik heb wielen met een plaat besteld, maar wil deze omruilen voor een centraal gat. Wielen komen onder een tafel voor buiten. Hoe worden deze wielen met een centraal gat gemonteerd? Balk dikte is 95x95, gaat hier een houtfret in of zoiets?

  Vriendelijke groet.

 • Placeholder

  Marga Spiering

  Thursday 01 / 08 / 2019 @ 07:59

  Goedemorgen.

  Dank voor je reactie. Als er niet mee gereden wordt maakt het niet uit of je bokwielen of zwenkwielen neemt. Bokwielen zijn wielen die een richting uit kunnen rijden, met zwenkwielen kun je beter rijden/manoeuvreren. Meestal worden er 4 wielen gebruikt, maar drie wielen kan ook dan wiebelt het meubel niet bij een oneffen vloer.

  Veel succes en plezier!
  M.vr.gr.
  Marga Spiering
  WielenOutlet

 • Placeholder

  Ellen van Dijk

  Thursday 01 / 08 / 2019 @ 01:10

  Ik wil onder n tv kastje, circa 120x30x40 vintage bokwielen plaatsen. Meer voor de sier dan om mee te manoeuvreren. Of zijn zwenkwielen beter? En 3 of 4 wielen nemen?

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WielenOutlet B.V. 4.79 / 5 - 3648 Reviews @ Trusted Shops