Terug

Welk materiaal wiel heb ik nodig?

  • Tuesday 26 / 09 / 2023 0
Welk materiaal wiel heb ik nodig?

Bij het kiezen van het juiste zwenkwiel of bokwiel is het loopvlak een belangrijk onderdeel. Het loopvlak, ook wel bandage genoemd, is het deel van het wiel dat in contact komt met de grond. Er zijn verschillende soorten loopvlakken beschikbaar. Zo zijn er wiel materialen van diverse soorten rubber, PU, nylon en staal. Elk materiaal loopvlak heeft zijn eigen voor- en nadelen, en toepassingen waarin ze het beste gebruikt kunnen worden. In deze blog leggen we u deze eigenschappen uit, zodat u een goede keuze kunt maken welk materiaal wiel u nodig heeft voor uw toepassing.

Waarom is het kiezen van het juiste loopvlak belangrijk?

Een wiel bestaat uit drie delen: het loopvlak, de wielbody en het lager. Alle drie zijn ze van invloed op de roleigenschappen van het wiel. Het kiezen van het juiste loopvlak is als het selecteren van de juiste schoenen voor een specifieke activiteit. Het beïnvloedt niet alleen de prestaties van de wielen, maar ook de veiligheid en duurzaamheid van uw toepassing. Of het nu gaat om meubels, apparaten of industriële machines, het materiaal van het loopvlak is de sleutel tot soepele en effectieve verplaatsing.

Verschillende soorten loopvlakken

Zoals eerder besproken, zijn er verschillende soorten loopvlakken. We zullen hieronder meest gebruikte loopvlakmaterialen bespreken.

Rubber

Rubber wielen

Rubber wielen zijn prijstechnisch het voordeligst. Dit materiaal is relatief zacht, waardoor ze een goede demping bieden. Rubber wielen zorgen voor een hoog rolcomfort, zelfs bij ongelijke ondergronden. Daarentegen kunnen zwart rubberen wielen lichte strepen veroorzaken op kwetsbare of lichte vloeren en hebben ze een relatief laag draagvermogen. Hierdoor zijn rubber wielen geschikt voor buitentoepassingen zoals onder bbq’s, terrasmeubulair en karretjes.

Thermoplastisch rubber (TP rubber)

Rubber wielen

TPR, ook wel thermoplastisch rubber genoemd, kenmerkt zich door een streepvrij gebruik. Hierdoor wordt dit type rubber veel gebruikt voor meubelwielen, stoelwielen en apparatenwielen. Ook TP-rubber biedt een hoge demping en rolcomfort, waardoor ze te gebruiken zijn op zowel vlakke als oneffen ondergronden. Echter is TPR niet geschikt bij hoge temperaturen omdat het rubber dan zacht wordt.

Elastisch rubber

Rubber wielen

Elastisch rubber wielen zijn gemaakt van natuurrubber. Hierdoor hebben ze een uitstekende demping en zijn ze geschikt voor alle soorten ondergronden. Ook zijn bijvoorbeeld drempels of andere obstakels uitstekend te nemen. Bovendien rollen elastisch rubber wielen soepel en stil, wat ze ideaal maakt in omgevingen waar geluidsoverlast een probleem kan zijn. Ook heeft elastisch rubber de capaciteit om terug in vorm te komen nadat het wiel langdurig onder belasting stil heeft gestaan. Dit maakt elastisch rubber ideaal voor transportkarren, verrijdbare kisten en meubelhondjes.

PU (Polyurethaan)

Rubber wielen

Polyurethaan is vanwege zijn uitstekende eigenschappen een populair materiaal voor loopvlakken. Dit materiaal kenmerkt zich namelijk door een optimale slijt- en scheurvastheid, chemische bestendigheid, lage rolweerstand en een hoog draagvermogen. Ook laten PU wielen geen sporen achter op vloeren en rollen ze geruisloos. Ze kunnen goed worden gebruikt op zowel effen als oneffen oppervlakken. Hierdoor kunnen ze perfect worden toegepast onder rolcontainers, werkbanken en bij gebruik op ruwe ondergrond.

Nylon (Polyamide)

Rubber wielen

In de wereld van wielen is nylon koning op harde en vlakke ondergronden. Met een hoog draagvermogen en uitstekende slijtvastheid zijn nylon wielen een betrouwbare keuze voor veeleisende situaties. Vanwege hun uitstekende prestaties en duurzaamheid worden ze veel gebruikt in industriële en commerciële toepassingen, zoals magazijnen en loodsen. Daarnaast bieden ze een uitstekende weerstand tegen slijtage en corrosie. Doordat nylon wielen geen demping bieden, zijn ze minder geschikt voor oneffen oppervlakken.

Staal

Rubber wielen

Een stalen wiel is perfect voor decoratieve toepassingen. Met een vintage gietijzeren wiel geeft u uw tafels, buitenkeukens, dressoirs of andere meubels een vintage boost. Dankzij hun hardheid kunnen stalen wielen een hoog draagvermogen hebben. Hoewel stalen wielen prima rollen is het daadwerkelijke rollen op kwetsbare vloeren niet aan te raden of gebruik te maken van vilt.

Wanneer welk materiaal loopvlak

Het kiezen van het juiste loopvlak gaat hand in hand met begrip van de omgeving, ondergrond en beoogd gebruik. Er zijn wielen met een loopvlak van rubber, TP-rubber, elastisch rubber, nylon, PU en staal. Zwart volrubber is een voordelige keuze welke geschikt is voor alle ondergronden, maar kan ook lichte strepen achterlaten. Voor intensief en een streeploos gebruik is elastisch rubber of TP rubber een goede keuze. Wanneer u wielen nodig heeft met een hoog draagvermogen, zijn PU of nylon wielen geschikt. Waar PU wielen juist goed rollen op zowel effen als oneffen ondergronden, kunnen nylon wielen het beste worden toegepast op harde, vlakke ondergronden.

Bent u er na deze uitleg toch niet helemaal zeker van welk soort loopvlak uw wielen moeten hebben? Neem dan contact met ons op.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
WielenOutlet B.V. 4.79 / 5 - 3648 Reviews @ Trusted Shops